VALON Pori 20.12.2021 – 4.1.2022

VALON Pori -valaisutapahtuma tarjoaa iloa porilaisille 16 päivän ajan Porin keskustassa ma 20.12.2021 – ti 4.1.2022. Tapahtuman teema on toiveikkuus.
 

Pääkohteita ovat Raatihuone ja Raatihuoneen puisto, Porin kaupungintalo, Eteläpuiston Porin Portti -teos, Itäpuiston ja Antinkadun risteyksen muuntamo, Eetunaukio, Keski-Porin kirkko sekä Puuvilla ja Pohjoisranta. Näiden kohteiden lisäksi Porikorttelien yrittäjät valaisevat näyteikkunoitaan eri tavoin.

VALON Pori -reittikartta Google Mapsissa ja PDF-muodossa.

 

Jätä palautetta VALON Porista! 

 

Cafe Pori Jazz palvelee Raatihuoneenpuistossa

Tarjolla lämmikkeeksi on kahvia, kaakaota ja glögiä sekä jouluisia herkkuja – pipareita, joulutorttuja ja riisipuuroa.

Aukioloajat:

20.–23.12. klo 15–20
24.12. klo 11–13
27.–31.12. klo 15–20
2.–4.1. klo 15–20

Kahvikoju suljettu 25.–26.12. sekä 1.1.2022. 

VALON Pori -valaisukohteet 2021

 

 Eetunaukio – Joulukarhun seikkailut

Joulukarhun seikkailut. Keskustan kauniiden jouluvalojen seassa voi myös löytää jouluisen karhun seikkailevan.

Jos kauppatori on kaupunkikeskustan sydän, voisi Eetunaukio olla Porin keskustan keuhkot. Tämän elävän aukion ympärillä palvelevat kivijalkaliikkeet ja -ravintolat sekä tapahtumalavalla monet tapahtumat ympäri vuoden.

 

Itäpuiston kivinen muuntamo – Toivon pilkahduksia, Pori Energia

Pori Energian VALON Pori -kohteen teos kuvastaa sitä, miten sähkö on osana arkea ja juhlaa. Pori Energian tavoitteena on rakentaa parempaa elämää porilaisille. Pori Energian kohteen valaisun nimeksi on annettu toivon pilkahduksia, sillä parempi elämä on sitä, että huomista ajatellessa, voi tuntea toiveikkuutta.

Pysähdy ja katso ympärillesi ja sekä puiden latvuuksiin. Energiaa on joka puolella. Tämä kohde vaatii pysähtymistä kohteen äärelle. Tarkkaile, miten sähkö kimeltää puiden lehdettömissä oksilla, ja miten elektronit leikkivät vihreän ja valkoisen väreissä muutamon seinillä. Energia ympäroi meitä joka puolella, missä ikinä kuljemmekin. Muuntamon ympärillä maassa maassa liikkuvat kuviot symboloivat sitä, että energia tarvitsee myös aina maadoituksen virratakseen vapaasti ympäriinsä.

Kivinen muuntamorakennus valmistui 1935 ja se on tyyliltään uusklassismin ja funkiksen välimaastoa. Kivinen muuntamorakennus on Pori Energian tytäryhtiön Pori Energia Sähköverkkojen omistama ja se on edelleen toiminnassa. Pori Energia -konserni vastaa yli 50 000 verkon käyttäjän sähkön siirrosta ja jakelusta Porin alueella ja yli puolet porilaisista asuu Pori Energian kaukolämmöllä lämmitetyssä kodissa.

 

Porin portti – Hehkuva joulun liekki

Hehkuva joulun liekki. Teos kuvastaa joulun ajan tuomaa lämmintä mieltä, sekä myös muistuttaa veistoksen lailla Porin asemakaavan neljästä eri puistosta ja siitä miksi ne aikanaan on rakennettu.

Kuvataiteilija Per Kirkeby valitsi itse sijainnin vuonna 1993 valmistuneelle Porin portti -veistokselle. Se on tunnettu maamerkki Eteläpuistossa, puistojen risteyksen tuntumassa.

 

Raatihuoneenpuisto – Ympärillä välkehtivä joulun taika

Ympärillä välkehtivä joulun taika. Teos kuvastaa sitä miten jo talviunille menneessä luonnossa voi edelleen havaita luonnon kauneuden ja joulun taian välkehtivän.

Raatihuoneenpuisto on ristikkäispuistojen kruununjalokivi ja osa uniikkia Porin kansallisen kaupunkipuiston kokonaisuutta. Historiansa aikana 1600–1800-luvuilla Raatihuoneepuisto toimi kaupungin kauppatorina.

 

Porin kaupungintalo – Elävä, värikäs ja yhtenäinen kaupunki

Elävä, värikäs ja yhtenäinen kaupunki. Teos kuvastaa sitä miten pienistä yksilöistä saadaan yhdistämällä ne jotain paljon suurempaa ja merkityksellisempää.

Porin kaupungintalo eli Junneliuksen palatsi on valmistunut vuonna 1895 Robert ja Ellen Junneliuksen asuintaloksi. 1950-luvulla palatsi pelastettiin purku-uhan alta ja nykyisin se toimii Porin poliittisen päätöksenteon kehtona sekä hallinnon toimitiloina.

 

Raatihuone – Hiljalleen laskeutuva joulunhenki

Hiljalleen laskeutuva joulunhenki. Teos kuvastaa joulurauhan laskeutumista kaupunkiin ja levittää joulumieltä ympärilleen.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Porin Raatihuone kärsi suuria tuhoja Porin palossa 1852, mutta se korjattiin entiseen loistoonsa vuonna 1891. Raatihuone toimitti kaupungintalon virkaa 1960-luvun alkuun saakka.

 

Keski-Porin kirkko – Taivaalta laskeutuva joulurauha

”Seurakunnilla on aivan erityinen tehtävä luoda toivoa. Keski-Porin kirkko on tärkeä maamerkki, jonka valaisemalla voimme uudella tavalla viestiä tätä tehtäväämme”, kuvailee Keski-Porin seurakunnan kirkkoherra Heimo Hietanen VALON Pori -kohdetta.

 

Puuvilla ja Pohjoisranta – Kimmeltävät puut

Jo aiemmin marraskuussa valaistu Puuvillan piippu tulee osaksi VALON Pori -kokonaisuutta. Kohde alkaa Charlotta-sillan pielestä ja rannan puissa tuikkivat punaiset ja vihreät timantit vuorokauden pimeinä tunteina. Kulje siis puiden alle ja pysähdy tutkiskelemaan valojen tanssia lehdettömien puiden oksilla!

Puuvillan piippu vaihtaa uuden vuoden aattona ilmeensä. Piipussa tuikkivat ja kimmeltävät tähdet tuoden toivoa uuteen alkavaan vuoteen. 

 

VALON Pori -valaisutapahtuman järjestävät Porikorttelit ja Porin kaupunki.
Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Pori Energia. Teknisestä toteutuksesta vastaa Äänirasia Oy suunnittelija Pekka Huttusen johdolla.